Palma Acai (Euterpe oleracea) je známá pro své bobulovité plody (Acai berry). V tradiční medicíně je jeho konzumace spojována s významnými účinky na zdraví a různé farmakologické účinky plodů byly studovány jak in vitro, tak in vivo. Bobule acai jsou známé zejména pro své silné antioxidační účinky, jakož i protizánětlivé, protirakovinné, antimikrobiální, antiaterogenní, antineurodegenerativní a v neposlední řadě kardioprotektivní vlastnosti. Bylo také zjištěno, že chrání před metabolickým syndromem, který zahrnuje diabetes mellitus, hypertenzi a hyperlipidémii, a zároveň chrání orgány včetně plic, ledvin, jater, srdce a nervového systému. Acai berry vděčí za svůj pozitivní multisystémový účinek rozmanitosti svých složek, které mají komplexní pozitivní vliv na téměř celý organismus.
Antioxidační a léčivé vlastnosti bobulí Acai jsou přisuzovány vysoké koncentraci bioaktivních fytochemikálií v ovoci. Konkrétně fialové bobule obsahují významné množství antokyanů (kumarin, keracyanin) - fialových pigmentů s mnoha funkcemi. Výše zmíněné antokyany vykazují antioxidační vlastnosti a mohou mít neuroprotektivní a kardioprotektivní účinky. Plody obsahují také další polyfenolické sloučeniny, včetně fenolických kyselin a flavonoidů orientinu a isoorientinu, které patří do skupiny derivátů luteinu. Několik vědeckých studií prokázalo, že protirakovinný účinek bobulí Acai je způsoben jejich antiangiogenními (zabraňují tvorbě nových cév), protizánětlivými a antioxidačními vlastnostmi - potlačují oxidační stres, který často vede k nevratnému poškození buněk a brání správné funkci tkání našeho těla.
KOUPIT ACAI ZDE >>Vědecká studie z roku 2019 zkoumala vliv extraktu z bobulí Acai na vybraná neurodegenerativní onemocnění, která přímo ovlivňují centrální nervový systém, jako je Alzheimerova nebo Parkinsonova choroba. Jedním z faktorů, které se podílejí na vzniku těchto onemocnění, je produkce volných radikálů a oxidační stres. Výsledky výzkumu naznačují, že bobule Acai mají díky svým silným antioxidačním vlastnostem potenciál při léčbě těchto onemocnění. Před klinickým použitím je samozřejmě nutné ověřit jeho terapeutické účinky na modelech in vivo. Konzumace ovoce má také příznivé účinky na duševní zdraví člověka. Vzhledem k tomu, že deprese a oxidační stres spolu úzce souvisejí, představují doplňky stravy s antioxidačními vlastnostmi, jako jsou bobule Acai, vynikající kandidáty na léčbu.
Prebiotická aktivita antokyanů je také známa tím, že moduluje složení střevního mikrobiomu, což představuje další způsob, jak zlepšit zdraví organismu. Konzumace bobulí Acai může být také jednou z nutričních terapeutických strategií pro pacienty trpící chronickým onemocněním ledvin, protože u těchto pacientů dochází k oxidačnímu stresu, zánětu a dysbióze - bakteriální nerovnováze ve střevním systému. Bylo prokázáno, že antokyany snižují poškození glomerulárních kapilár v ledvinách a zabraňují fibróze ledvin, což jsou jedny z hlavních chorobných změn spojených s onemocněním ledvin.
V jiné vědecké práci autoři zkoumali přínos flavonoidního extraktu z bobulí acai u obézních mužů ve věku 35-60 let. Bylo zjištěno, že konzumace vysokého množství flavonoidů zlepšuje funkci cév, což následně snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Acai berry díky vysokému obsahu polyfenolů zlepšuje metabolismus plazmatických HDL lipoproteinů, a tím chrání cévy před aterosklerózou (kornatěním tepen).
KOUPIT ACAI ZDE >>MUDr. Martin klein v roce 2012 vystudoval lékařskou fakultu univerzity Komenského, kde aktuálně působí jako vědecko - pedagogický pracovník. Věnuje se také problematice zdravé výživ |